Arama

Kurtuluş Savaşı'nın kahraman genç nesli

Tarihimizin en önemli savaşlarından biri şanlı Kurtuluş mücadelesiydi. Bir milleti esir olmaktan kurtaran bu savaşa 7'den 70'e bütün bir millet katıldı. Birinci Dünya Savaşı esnasında seferberliğin ilan edilmesiyle lise ve üniversite öğrencileri de silah altına alındı. Dağda kuzusunu otlatan genç çoban da İstanbul Dar'ül-Fünun'da tahsiline devam eden öğrenci de yekvücut olup omuz omuza çeşitli cephelerde savaştı. Kurtuluş Savaşı'nda hayatının baharını yaşayan nice genç "bir hilal uğruna" şehitlik mertebesine ulaştı.

  • 5
  • 21
TAHSİLİNİ YARIDA BIRAKIP CEPHEYE KOŞAN GENÇLİK
TAHSİLİNİ YARIDA BIRAKIP CEPHEYE KOŞAN GENÇLİK

Birinci Dünya Savaşı zamanında Osmanlı'daki eğitim kurumları

📌Kurtuluş mücadelesi verildiği dönemlerde Osmanlı'da yüksekokullar, öğretmen okulları, ortaöğretim ve medreseler eğitim vermekteydi. Savaşın patlak vermesinin ardından bu okulların tüm öğrencileri ve mezunları belli koşullar altında silah altına alındı.

TÜRK MİLLETİNİN VAROLUŞ DESTANI: ÇANAKKALE

Yüksekokullarda ve idadilerde (lise) okuyan ve mezun olan her bir öğrenci silah altına alınmak üzere cepheye çağrıldı. Gönüllü olmak koşuluyla lise öğrencileri de askere kabul edilmeye başlandı.

📌 Askere çağrılan bu gençler ordunun ihtiyacına göre subay adayı olarak tayin edildi. Seferberlik daha çok Müslüman tebaanın omuzlarındaydı.

Tahsiline devam eden ve mezun olanlarla birlikte 50 bin kadar öğrenci cephelerde topyekun mücadele etti.

'HEY ONBEŞLİ' TÜRKÜSÜNÜN ACI ÖYKÜSÜ

📌Gençler, bilhassa Çanakkale'de kahramanlık destanı yazdı. Seferberliğin ilan edilmesinin ardından kimi, mezun, kimi henüz mektebin lise ve orta kısmına, kimi yüksekokula devam eden gençler, İstanbul Darülfünunu veya Avrupa üniversitelerinde tahsildeyken, birbirleriyle yarış edercesine askerlik şubelerine koşmuşlar ve gönüllü olarak askere yazılmışlardı.

  • 9
  • 21
DARÜ’L-FÜNUN’UN ÖĞRENCİSİZ KALAN KORİDORLARI
DARÜ’L-FÜNUN’UN ÖĞRENCİSİZ KALAN KORİDORLARI

Seferberlik gereği günümüzdeki İstanbul Üniversitesi olarak adlandırılan İstanbul Darülfünunu neredeyse tamamen boşaltıldı. Cihan Harbi'nden en fazla etkilenen kurumlardan biri de Darü'l-Fünun Tıp Fakültesi'ydi.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİNDE HABERLEŞME NASIL SAĞLANDI?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN