Mekke’nin fethi ne zaman? Mekke'nin fethi kısaca…
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, Hudeybiye Antlaşması'nın müşriklerce bozulması nedeniyle Mekke'yi fethetmek üzere 10 bin kişilik bir ordu ile yola çıktı. Müslümanların zaferiyle sonuçlanan Mekke'nin fethi, tarihe "fethu'l-fütûh" olarak geçti. Buradaki fetih, düşman elindeki bir şehrin alınmasından ziyade Mescid-i Haram'ın kontrolü ve Kâbe'nin fethi anlamına da geliyor; aynı zamanda kalplerin Allah'ın dinine, İslam kapısının bütün insanlığa açılışını da ifade ediyordu. Bu sebeple Mekke'nin fethedilmesi İslam fetihlerinin başlangıcı kabul edildi. Peki, Mekke'nin fethi ne zaman? Mekke'nin fethi kısaca…
Giriş Tarihi: 01.01.2020
13:50
Güncelleme Tarihi: 31.12.2021
13:49
YAPILAN HAZIRLIKLARI BİLDİRMEK İSTEYEN HABERCİ YAKALANDI
Yapılan hazırlıkları Kureyşlilere bildirmek isteyen Hâtıb bin Ebû Beltea'nın gönderdiği haberci, bu durumdan vahiy yoluyla haberdar olan Resûl-i Ekrem'in görevlendirdiği sahâbîler tarafından yakalandı.
Ayrıca Mekkelileri şaşırtmak için Mekke-Medine yolu üzerinde bulunan Batn-ı İdam'a Ebû Katâde el-Ensârî kumandasında bir keşif birliği gönderildi.
İSLAM ORDUSU 10 BİN KİŞİDEN OLUŞUYORDU
Medine'de idarî işler için Ebû Rühm'ü, imâmet için İbn Ümmü Mektûm'u vekil bırakan Hz. Peygamber, ordusuyla 4 Ocak 630 şehirden çıktı. Mîkât yeri olan Zülhuleyfe'de ihrama girmeyerek seferin yönü konusundaki gizliliği devam ettirdi.
Yol boyunca katılanlarla birlikte 10 bin kişiyi bulan İslam ordusu Merrüzzahrân'da konaklayıncaya kadar Kureyşliler seferden haberdar olmadı.
KUREYŞLİLER YENİLGİYİ KABUL ETTİLER
İslam ordusunun büyüklüğü karşısında paniğe kapılan Kureyşliler Ebû Süfyân'ı Resûl-i Ekrem'e gönderdiler. Ebû Süfyân başkanlığında Hz. Peygamber'in karargâhına giden heyet üyeleri İslam'ı kabul etmiş olarak Mekke'ye döndüler.
Bu durum karşısında Mekke halkı İslam ordusuna karşı konulamayacağını anladı. Ebû Süfyân'ın Kâbe'nin avlusunda Mekkelilere kendisinin İslamiyet'i kabul ettiğini ve teslim olmaktan başka çarelerinin kalmadığını söyleyerek Mescid-i Haram'a veya kendi evine sığınmalarını tavsiye etmesi bir bakıma Mekke'nin teslimi anlamına geliyordu.
KUREYŞLİLERİN GÖNÜLLERİNİ İSLAM’A ISINDIRMAK İSTEDİ
Resûl-i Ekrem başta Ebû Süfyân olmak üzere Ümmü Hânî, Hakîm bin Hizâm, Ebû Ruveyhâ ve Büdeyl bin Verkâ gibi Mekkelilerin evine sığınanlara himaye hakkı verip bu kişileri onurlandırdı ve gönüllerini İslam'a ısındırmak istedi.
Ebû Süfyân'dan sonra Mekke'ye gelen Hz. Peygamber'in amcası Abbas da Mekkeliler'e aynı şeyleri söyledi; onlar da Mescid-i Harâm'ın içerisine ve evlerine dağıldılar.
PEYGAMBERİMİZ FETİH SIRASINDA NE ÖNERDİ?
Dört koldan aynı anda Mekke'ye girilmesini planlayan Resûl-i Ekrem kumandanlarına mecbur kalmadıkça savaşmamalarını, kaçanları izlememelerini, yaralı ve esirleri öldürmemelerini ve Safâ tepesinde kendisiyle buluşmalarını bildirdikten sonra ilk önce sağ kol birliğinin kumandanlığını yapan Hâlid bin Velîd'in harekete geçmesini emretti.