Mescid-i Aksa'da saklı Selçuklu kitabesi
Kudüs denilince akla hiç şüphesiz Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa gelir. Farklı kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Mescid-i Aksa, tarihte önemli rolleri de üstlenmiştir. Filistin ve çevresinde 28 yıl hüküm süren Selçuklu Devleti'nden kalma saklı kitabe buna bir örnektir. Peki, Mescid-i Aksa'da yüzyıllar sonra ortaya çıkan Selçuklu'nun saklı kitabesinde hangi tarihi gerçeklikler yer alıyordu?
Giriş Tarihi: 14.10.2020
14:45
Güncelleme Tarihi: 03.11.2023
09:39
◾ Tarih boyunca birçok medeniyet tarafından kutsal sayılan Kudüs ve çevresinde Selçuklular, 28 yıl hüküm sürdü. Bu çevrede kendilerine ait birçok izler bıraktılar. Kudüs'teki Selçuklular dönemine ait kitabe ise bunlardan en önemlisi...
Bu kitabe Kudüs'te Selçuklulara ait bilinen tek kitabe olması açısından özel bir yere sahiptir.
KUDÜS HAKKINDA 30 İLGİNÇ BİLGİ
◾ Mescid-i Aksa'da yer alan kitabenin bulunması Türk tarihi açısından büyük bir gelişmeye sebep olmuştu. Kitabe yıllar sonra Mescid-i Aksa'nın Mihrab-ı Zekeriya olarak adlandırılan küçük bölümünde bulundu.
Mescid-i Aksa'nın batı bölümünde konumlanan Mihrab-ı Zekeriya, her sabah Hz. Meryem'i ziyaret edip rızık bulduğu yer olarak geçiyordu.
MİHRAB-I ZEKERİYA BÖLÜMÜNÜN MİMARİ ÖZELLİKLERİ
◾ Mihrap duvarları altın rengi mermerlerle kaplıdır. Yeşil ve mavi boyalar la süslenmiştir. Bu bölümdeki mihrap duvarları 5 metre uzunluğundadır.
◾ Ayrıca mihrabın üst kısmında Memlüklüler zamanından kalma bir de kitabe bulunmaktadır. Ahşap bir panoya mavi zemin üzerinde yazılan bu kitabede Meryem Suresi'nin ilk 5 ayeti bulunmaktadır.
Meryem Suresi'nin ilk 5 ayeti
1. Kâf Hâ Yâ Ayn Sâd.
2. Bu, Rabbinin, Zekeriya kuluna olan merhametinin anılmasıdır.
3. Hani o, Rabbine gizli bir sesle yalvarmıştı.
4. O, şöyle demişti: "Rabbim! Şüphesiz kemiklerim gevşedi. Saçım sakalım ağardı. Sana yaptığım dualarda (cevapsız bırakılarak) hiç mahrum olmadım."
5,6. "Gerçek şu ki ben, benden sonra gelecek akrabalarım(ın isyankâr olmaların)dan korkuyorum. Karım ise kısırdır. Bana kendi tarafından; bana ve Yakub hanedanına varis olacak bir çocuk bağışla ve onu hoşnutluğuna ulaşmış bir kimse kıl!"
Meryem Suresi'ni dinlemek için tıklayınız
SELÇUKLU KİTABESİ NASIL BULUNDU?
◾ 2006-2007 yılları arasında tarihi mihrabın onarımı büyük bir titizlikle yapılırken bilim dünyasına çok önemli katkılar sağlayacak bir kitabe ile karşılaşıldı.
◾ Kudüs İslami Müzesi Müdürü Khader Salameh , mihrabı incelediği sırada sökülen mermerlerin arkasında bulunan duvarda bazı kazılmış yazılar bulunduğunu fark etti. Çok geçmeden hemen burayı incelemeye ve fotoğraflarını çekmeye başladı.