Arama

Sekiz asırlık Malum Seyit Cami

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Malum Seyit Camisi 13. yüzyılda inşa edilen bir şaheser. Ahşap bir tavan ve oyma tekniği ile sütunlara işlenmiş geometrik desenlerle öne çıkan cami hiç çivi kullanılmadan inşa edildi. 18 Nisan 2024 tarihinde Tokat'ta meydana gelen depremler sonucunda hasar gören tarihi Malum Seyit Camisi için restorasyon çalışmaları başlıyor.

🔹 "Malum Seyit" tabiri sadece cami ve tekkenin adı değil. Bu tabir aynı zamanda bölgede bu iki yapıyı kaplayan köyün ismi olarak da biliniyor.

🔹 Cami ve türbenin inşa tarihi kitabeden anlaşıldığı üzere 1278 tarihi. Ama insanların burada bir köy kurması ve yerleşimin tarihi bir asır öncesine dayanıyor.

  • 3
  • 9
Türkistan Dervişleri
Türkistan Dervişleri

Türkistan Dervişleri

🔹 Hace Ahmed Yesevi'nin etrafında yetişen talebeleri ve onların talebeleri akınlar halinde Anadolu'ya yerleşmiş, gönülleri fethederek Anadolu'nun İslamlaşmasına ciddi katkılar sağlamışlardı.

Hace Ahmed Yesevi kimdir?

1166 tarihinde vefat eden Ahmed Yesevi, Türkistan coğrafyasında Müslümanlığın yayılmasına hizmet eden bir zattır. Bir divana da sahip olan Yesevi aynı zamanda Pir-i Türkistan olarak anılır. Hace Ahmed Yesevi yetiştirdiği talebeler ile Anadolu'nun İslamlaşmasına büyük hizmetler vermiştir.

ANADOLU'NUN MANEVİ SULTANI: AHMET YESEVİ

  • 4
  • 9
Malum Seyit Camisi ve Köyü Tarihi
Malum Seyit Camisi ve Köyü Tarihi

Malum Seyit Camisi ve Köyü Tarihi

🔹 Ahmed Yesevi'nin talebelerinden birisi de Seyit Ömer namında bir zattı. Bu zat günümüzde Malum Seyit Köyü'nün bulunduğu yere yerleşti ve insanları irşat etti.

🔹 Namı tüm yörede duyulan bu zatın etrafında insanlar öbeklendi. Öyle ki bölgede yaşayanlar her işlerini Türkistan'dan gelen bu evliyaya danışmaya başlamışlardı.

🔹 Bir tekke etrafında insanların yerleşmesiyle bugün Malum Seyit Tekkesi Köyü olarak bilinen yerleşim birimi ortaya çıkmış oldu. Bir vakfiye halinde tekke ve cami asırlarca bölgeye hizmet etti.

SIRA DIŞI MİMARİLERİYLE GÖZ KAMAŞTIRAN CAMİLER

  • 6
  • 9
Malum Seyit Camisi Mimari Özellikleri
Malum Seyit Camisi Mimari Özellikleri

Malum Seyit Camisi Mimari Özellikleri

🔹 8 asırlık Malum Seyit Camisi çandı yöntemiyle inşa edilmiş. Caminin duvarları bir sıra kesme taş, üç sıra tuğla dizilerek örülmüş.

Çandı yöntemi nedir?

Eski Anadolu yapılarında kullanılan çandı/çantı tekniği uzun ahşap perdelerin köşelerde geçmeler ile üst üste yerleştirilmesiyle yapılan bir mimari yapım şeklidir.

🔹 Yapının bu mimari yapısı ziyaretçilerden çokça ilgi görmesine sebep oluyor. Caminin ahşap taşıyıcıların yüzeyine oyma tekniğiyle işlenen geometrik desenler de dikkat çekiyor. Mabet aynı zamanda tavanlı, tek kubbeli, dikdörtgen planlı bir mimariye sahip.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN