Tarih sahnesinden beyaz perdeye: Koca Yusuf
Dünya güreş tarihine adını altın harflerle yazdıran bir isim, Koca Yusuf. Genç yaşlarda "Başpehlivanlık" unvanı aldı; mindere çıkan ve grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı oldu. Tüm cihana "Korkunç Türk" lakabıyla nam salan Koca Yusuf, bundan 120 yıl önce elim bir gemi kazası sonucu yaşamını yitirdi. Onun başarılarla dolu hayat hikâyesi, Sinehane tarafından gerçekleştirilecek film projesiyle beyazperdeye çıkmaya hazırlanıyor. Bu proje vesilesiyle "Koca Yusuf kimdir?" sorusunun cevabını ve onun yaşam öyküsünü sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 11.12.2018
16:07
Güncelleme Tarihi: 11.12.2018
16:29
GÜN BOYU SÜREN MÜCADELEDE 26 YILLIK BAŞPEHLİVANI YENDİ
Koca Yusuf, dönemin ünlü pehlivanlarından Şumnulu Dursun Pehlivan, Nasuhçulu Kel İsmail Pehlivan ve Pomak Osman tarafından yetiştirildi.
Kırkpınar tarihinde 26 yıl boyunca üst üste başpehlivanlığı elinde bulunduran ve Sultan Abdülaziz'in başpehlivanı olan Kel Aliço ile 1885 yılında güreşti. Sabah başlayan mücadele akşam sona erdi.
Kel Aliço, mücadele sırasında güreşi bırakmış ve kendi elleriyle "Kırkpınar başpehlivanlığı" unvanını Koca Yusuf'a devretmişti.
DÖNEMİN PEHLİVANLARI ONUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ KABUL ETTİLER
Kel Aliço'nun çırağı olan ve 18 yıl Kırkpınar başpehlivanlığını elinde bulundurduğu söylenen Adalı Halil'i iki kez ardı ardına yendi.
Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murat ve Sultan II. Abdülhamid döneminde pek çok güreş yaptı.
Koca Yusuf ile çarpışan Kara Ahmet, Katrancı Mehmet, Kazandereli Memiş, Filiz Nurullah, Kurtdereli Mehmet ve Hergeleci İbrahim gibi ünlü pehlivanlar, onun kendilerinden üstün bir pehlivan olduğunu kabul ettiler.
KOCA YUSUF’UN TEK YENİLGİSİ
Koca Yusuf'u yenebilen tek pehlivanın Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan olduğu iddia edilir.
1894 yılında Rami'de yapılan ve Kel Aliço'nun hakem olduğu bir karşılaşmada Çolak Mümin, Koca Yusuf'u açık düşürmüştür.
Hakem Aliço, bu durumu yenik sayınca, Yusuf tek yenilgisini almıştır. Çolak Mümin'in bu maçta sakatlanması nedeniyle güreş hayatına devam edemediği rivayet edilir.
MÜSLÜMANLARIN GÜCÜNÜ KANITLAMAK İSTEDİ
Koca Yusuf'un hayatı, Fransız güreşçi Joseph Doublier ile tanışması ve Fransa'da güreşme teklifi alması ile değişti.
Fransız yazar Edmond Desbonnet'in 1910 yılında yayımlanan "Güreşin Kralları" adlı kitabına göre; Doublier, 1894'te rakibi Sabés'e yenildikten sonra onu yenecek bir güreşçi arayışına girmiş ve Türkiye'ye gelmişti.
Filibeli Kara Osman, Filiz Nurullah ve Yusuf İsmail'i beraberinde Fransa'ya götürmüştü.
Yusuf, başlangıçta yurtdışına çıkmayı kabul etmediyse de Müslümanların güçlü olduğunu ispat etmenin bir cihat olduğu şeklindeki ulema açıklamaları üzerine 1897'de Avrupa'ya gitti ve Paris'te minder güreşinin kurallarını öğrendi.
POLİS MÜDAHALESİ İLE DURDURULABİLEN GÜREŞ MÜSABAKASI
Yusuf, ilk maçını Sabés ile yaptı ve onu yendi. 1894 ila 1897 yılları arasında Fransa'da kaldı.
Bu dönemde güreştiği ve döneminin önemli sporcuları olan Olsen, Pons, Fournier'i yendi. Ardından Gambier, Raul, Rum güreşçi Antonio Pierri ve İngiliz güreşçi Tom Cannon'u da yendikten sonra Avrupa'da rakip bulamaz hale geldi.
Paris'te bir sirkte, Türk güreşçi Hergeleci Mahmut Pehlivan (İbrahim Mahmut) ile yaptığı ancak polis müdahalesi ile durdurulabilen karşılaşma, gelmiş geçmiş en acımasız güreş müsabakası olarak hatırlanır.