Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Türkiye ile San Marino arasında resmen devam eden I. Dünya Savaşı’nın ilginç hikayesi

Türkiye ile San Marino arasında resmen devam eden I. Dünya Savaşı’nın ilginç hikayesi

Türkiye'nin I. Dünya Savaşı'ndan beri, resmi olarak hala savaş halinde olduğu bir ülke olması kulağa ne kadar ilginç gelir? Üstelik bu ülke, 61 kilometrekare yüzölçümü ve 30.000 kişilik ülke nüfusuna sahip San Marino olunca durum daha da tuhaf bir hale geliyor. Evet, Türkiye ve San Marino tam 108 yıldır resmi olarak savaş halinde. San Marino, I. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Mondros Mütarekesi, Sevr Barış Antlaşması ve Lozan Barış Antlaşması'na davet edilmeye unutulduğu için 108 yıldır savaş halinde. İşin ilginç tarafı, bu durumun halen devam ediyor olması.

🔸 İtilaf Devletleri ve İttifak Devletleri arasında yaşanan I. Dünya Savaşı, İtilaf Devletleri'nin zaferiyle sonuçlanmış ve taraflar bir araya gelerek ayrı ayrı yapılan mütarekelerle savaşı resmi olarak sona erdirmişlerdi. Bu mütarekeler arasında Bulgaristan ile Selanik Ateşkes Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Mondros Ateşkes Antlaşması, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile Villa Giusti Ateşkesi ve Almanya ile Rethondes Antlaşması yapılmıştı.

🔸 Ancak savaşa İtilaf Devletleri safında katılan San Marino'ya görüşmelere katılması ve temsil göndermesi için herhangi bir davet yollanmamıştı. San Marino, İttifak Devletleri ile imzalanan bu mütarekelere çağırılmayı unutulmuştu.

  • 5
  • 10
Mondros Müterakesine davet edilmedi
Mondros Müterakesine davet edilmedi

🔸 I. Dünya Savaşı bitmiş, ülkelerdeki askerler terhis edilmişti ancak San Marino'nun savaşı hala devam etmekteydi. San Marino, hiçbir ateşkes antlaşmasına davet edilmemişti. Kendisinin de herhangi bir talebinin olmaması nedeniyle savaşı resmi olarak nihayete erdirememişlerdi.

🔸 Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri temsilcisi arasında Mondros Mütarekesi imzalandı ama ne Osmanlı ne de İtilaf Devletleri tarafı San Marino'dan da bir temsilcinin çağırılmasını düşünemedi.

SURİYE'NİN KALBİNDE BİR MOSSAD AJANI:
ELİ COHEN'İN CASUSLUK HİKAYESİ

  • 6
  • 10
Sevr Barış Antlaşmasına da çağrılmadı
Sevr Barış Antlaşmasına da çağrılmadı

🔸 Savaşa müdahil tüm devletler önce ateşkes antlaşmaları imzalamış ardından barış antlaşmaları için masaya oturmuştu. Osmanlı ile İtilaf Devletleri Sevr Barış Antlaşması için bir araya gelmiş ve Osmanlı için son derece ağır şartları olan antlaşmayı imzalamışlardı. Ancak bir problem vardı; daha önce Mondros Mütarekesine çağırmayı unuttukları San Marino, Sevr Barış Antlaşmasına da davet edilmemişti.

🔸 İtilaf Devletleri ile İttifak Devletleri arasında hem ateşkes antlaşmaları hem de barış antlaşmalarının imzanlanmasıyla I. Dünya Savaşı resmi olarak sona ermişti, unutulan bir devlet hariç: SAN MARİNO!

  • 7
  • 10
Bu kez de Lozan'a davet edilmeyi unutuldu
Bu kez de Lozan’a davet edilmeyi unutuldu

🔸 Sevr Barış Antlaşması'nın ağır şartları nedeniyle Osmanlı topraklarında TBMM Hükümeti öncülüğünde Kurtuluş Savaşı başlamıştı. Türk ordusu üstün başarıyla sonuçlanan Kurtuluş Savaşı sonrasında Sevr Antlaşması rafa kalkmış, yeni ve adil bir barış antlaşması imzalamak üzere İsviçre'nin Lozan şehrinde taraflar bir araya gelmişlerdi.

🔸 Türkiye ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile taraflar arasındaki savaş resmi olarak sonlanmış oldu. Ancak yine bu antlaşmada da San Marino'dan herhangi bir temsilciye davet gönderilmemiş veya önemsenmeyerek çağrılmamıştı. Lozan'a da çağrılmadığı için San Marino ile barış antlaşması yapmanın son fırsatı da kaçırılmış oldu.

🔸 San Marino ile yalnızca Osmanlı-Türkiye değil, diğer İttifak Devletleri de uzun süre resmi olarak savaş halindeydi ancak yıllar sonra bu ilginç durumu fark eden Almanya 1934'te San Marino ile barış antlaşması imzaladı. Böylelikle 1915'ten beri süren gelen savaş durumunu imzaladığı barış antlaşması ile sonlandırdı.

🔸 Almanya'nın ardından 1937'de Macaristan ve Bulgaristan da San Marino ile barış antlaşması yapmak için bir araya geldi ve taraflar kendi aralarında savaşı resmi olarak sonlandırmış oldu. Almanya, Bulgaristan ve Macaristan'ın ardından 76 yıl kadar gecikmiş olsa da Avusturya da 1986'da San Marino ile barış antlaşmasını imzalayarak savaşı bitirmiş oldu. Geriye yalnızca Türkiye Cumhuriyeti kaldı...

TESADÜFEN KEŞFEDİLEN RENK: PRUSYA MAVİSİ

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN