Unutulan İlk Dünya Savaşı: Kırım Harbi
1853 - 1856 arasında gerçekleşen Kırım Harbi, Fransa ve İngiltere'nin Osmanlı Devleti'nin yanında yer aldığı ilk ve tek savaştır. Modern anlamda "ilk dünya savaşı" oalrak da bilinen Kırım Harbi Osmanlı'yı saf dışı bırakarak sıcak denizlere inmek isteyen Rusların mağlubiyetiyle sonuçlanır. Tarihimizdeki en önemli kırılmalardan biri olan Kırım Harbi'ni araştırdık.
Giriş Tarihi: 23.10.2024
16:38
Güncelleme Tarihi: 30.11.2024
09:48
▪ Balaklava Muharebesi: 25 Ekim 1854
↪ Müttefikler ve Rus ordusu arasında gerçekleşti. Savaş sonuçsuz kaldı.
▪ Inkerman Muharebesi: 26 Ekim ve 5 Kasım 1854
↪ Müttefikler ve Rus ordusu arasında gerçekleşti. Savaşı Müttefik Orduları kazandı.
▪ Gözleve Muharebesi: 17 Şubat 1855
↪ Osmanlı ve Rus ordusu arasında gerçekleşti. Savaşı Osmanlı ordusu kazandı.
▪ Sivastopol Kuşatması: 24 Eylül 1854 - 9 Eylül 1855
↪ Müttefikler ve Rus ordusu arasında gerçekleşti. Savaşı Müttefik Orduları kazandı.
▪ Kars Kuşatması: 16 Haziran - 25 Kasım 1855
↪ Kırım Savaşı'nın son büyük çaplı askerî harekâtı olan Kars kuşatması sonucunda Ruslar Kars'ı işgal etti.
Kırım Harbi'nin etkisi
◾ Kırım Harbi, toplumların hafızasını etkilemiş ve dönüştürmüş bir tarihi hadiseydi. Öyle ki vatan savunması denilince akla gelen ilk eserlerden olan Vatan Yahut Silistre bu savaşın etkisiyle kaleme alınmıştı.
◾ Yine Tolstoy Sivastopol Skeçleri 'ni, Jasper Kent Çarın Laneti kitabını ve Iron Maiden The Trooper şarkısını Kırım Harbi'nden etkilenerek yapmıştı.
İtalyan birliğine giden yol Kırım'dan geçmişti
İtalyan birliğine giden yol Kırım'dan geçmişti
◾ Kırım Savaşı'na asker göndererek İngilizler ve Fransızların desteğini kazanan Sardinya-Piemonte Krallığı ileride ilan edilecek olan İtalyan siyasal birliği için önemli bir dayanak bulmuştu.
◾ İki dünya savaşında da etkisiz olsa da kendisine önemli bir rol biçilen İtalya 1871 yılında siyasal birliğini sağlayacak ve sömürgecilik yarışına dahil olacaktı.
Modern hemşirelik kırım Harbi sırasında ortaya çıkmıştı
Modern hemşirelik kırım Harbi sırasında ortaya çıkmıştı
◾ Modern hemşireliğin kurucusu olarak kabul edilen İngiliz Hemşire Florance Nightingale , yaralılara bakmak için İngiltere'den Osmanlı topraklarına gelmişti.
◾ Selimiye Kışlası 'nda gece-gündüz fark etmeksizin yaralılarla ilgilendiği için "Lambalı Kadın" olarak tanınan Florence Nightingale , savaşın sonunda İngiltere'de kendi hemşirelik okulunu kurmuştu.
◾ 19. yüzyılın en büyük savaşları ndan birisi olan Kırım Harbi , Osmanlılar ile İngiltere - Fransa'nın beraber çarpıştığı ilk ve tek savaş olması yönünden dünya tarihinde ayrıcalıklı bir noktaya sahip.
◾ Osmanlı hakimiyetinin ardından günümüzde Kırım üzerindeki güç odaklarının sürekli bir çarpışma halinde olması bölgenin siyasi ve tarihi olarak içinde bulunduğu girdabın adeta özeti.