Arama

Yafa'da bir Osmanlı mirası: Hasan Beg Camii

Filistin'in kıyı şehirlerinden bir olan Yafa, Osmanlı Devleti'nden kalan çeşitli tarihi eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Ancak ne yazık ki bu nadide yapıtların bir kısmı siyonistler tarafından yağmalandı bir kısmı ise yıkıldı. Maruz kaldıkları tüm saldırılara rağmen ihtişamını korumayı başaran eserler de mevcut. Hasan Beg Camii bu müstesna eserlerden biri. 1915-1916 yıllarında inşa edilen cami, Osmanlı'nın önemli bir hatırası olarak dimdik ayakta.

  • 9
  • 10
Siyonistlerin cami üzerindeki korkunç politikaları
Siyonistlerin cami üzerindeki korkunç politikaları

◾ Hasan Beg Camii, Yafa'nın Manşiyya Mahallesinde konumlanmıştır. Bu mahalle, 1948 yılında İsrail'in işgali sırasında tamamen yerle bir edilir. Öyle ki mahallede Hasan Bey Camii dışında hiçbir şey kalmaz. Gelecek tepkilerden çekinen işgalciler, caminin yalnızca bir minaresini yıkmıştır.

◾ Aynı yıl içerisinde kuruluşunu ilan eden İsrail, Yafa'yı Tel-Aviv Belediyesi'ne bağlar. İşgale rağmen ayakta kalan cami, ibadete kapatılır. Bu süreç boyunca siyonistler, camiyi hayvan barınağı, kulüp ve ahır gibi amaçlarla kullanır. Harabe haline gelen cami, madde bağımlıların vakit geçirdiği bir mekan olur.

◾ Günümüze ulaşıncaya kadar birçok kez saldırıya uğrayan Hasan Beg Camii, 1970'li yıllara gelindiğinde Yafa Müslüman Topluluğu'nun çabaları sonucunda yeniden ibadete açılır.

  • 10
  • 10
Restorasyon süreci
Restorasyon süreci

◾ Uzun yıllar boyunca işgal altında bulunması sebebiyle fazlasıyla yıpranan caminin restore edilmesi gerekmekteydi. Bölgede yaşayan Müslümanlar için önemli bir merkez olan caminin restorasyonu bölgedeki Müslümanlar ve Türkiye'den gönderilen destlekle gerçekleşmiştir.

◾ 2009 yılında Mirasımız Derneği ve El-Aksa Vakfı bir araya gelerek caminin yenilenmesi ve bakımı yapılmıştır. Doğu ve Kuzeydoğu dış cepheleri yenilenerek güçlendirilmiş, Güneydoğu cephesi ise orjinaline uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN