Mavi dil hastalığı nedir?
Son günlerde adı duyulan Mavi Dil hastalığı geviş getiren hayvanlarda görülen virüs sebepli bir hastalıktır. Bu hastalık, hasta olan hayvanla sağlanan temastan, hayvanın sütü, et ve yünü gibi şeylerden dolayı insanlara bulaşmaz. Bu hayvanları ısıran bazı sinekler sebebiyle Mavi Dil hastalığına yakalanan hayvanlar ölebilir. İşte Mavi Dil hastalığının tüm bilinmeyenleri...
Giriş Tarihi: 10.10.2024
20:52
Güncelleme Tarihi: 11.10.2024
10:38
Mavi dil hastalığı belirtileri
◾ Mavi dil hastalığı belirtileri:
-Ateş Burun dokusunda kanama veya ülser benzeri yara oluşumu -Tükürük salgısında ve burun akıntısında artma -Dudak, dil ve çenede şişme -Toynak üzeri bölgede iltihaplanma, topallama -Güçsüzlük Depresyon Kilo kaybı Kusma, ishal -Zatürre (Akciğerlerde enfeksiyon) -Siyanoza bağlı olarak dilin mavi renk alması -Gebe koyunlarda düşük meydana gelmesi -Hayvanın yününün azalması veya tamamen ortadan kaybolması
◾ Mavi dil hastalığı viral enfeksiyon sonucu geliştiğinden direkt bir tedavisi yoktur. Hastalığa karşı en büyük önlem ise hayvanları BTV'ye karşı aşılamaktır. Ülkemizde koyunlarda BT-4 serotipine karşı aşılama uygulaması mevcuttur.
◾ Aşı olan koyunlar BTV adlı virüs ile enfekte olsalar dahi hastalığı hafif atlatmaktadır. Mavi dil hastalığının yayılmasını önlemek için böcekler/sinekler ile mücadele etmek oldukça önemlidir. Özellikle virüsün daha çok yayıldığı dönemlerden önce hayvanların, özellikle gebe olanların, uygun bir repellent maddenin sırttan dökülmesi veya püskürtülmesi yöntemiyle ilaçlanması faydalı olacaktır.
◾ Virüs dolaşımının arttığı dönemlerde hayvan hareketinin azaltılması, mavi dil hastalığı belirtileri gösteren hayvanların karantinaya alınması gerekir. Hastalık böcek aracılığıyla yayıldığından sadece hastalığın görüldüğü yerin değil çevredeki işletmelerin de karantinaya alınması gerekir. İhtiyaç halinde çevre işletmelerdeki hayvanlar da hastalık açısından taranabilir. Mavi dil hastalığı veya hastalık şüphesi fark edildiğinde mutlaka yetkililere haber verilmelidir.
◾ Yetkililer; hastalıkla ilgili olarak uzmanlardan bilgi de alarak ne kadarlık bir alanın karantinaya alınması, hangi hayvanların virüs açısından taranması ve hastalıkla mücadele kapsamında hangi adımların atılması gerektiğine bağlı bilgilendirmeler yapar. Tarım ve Orman Bakanlığı, mavi dil hastalığının görüldüğü bölgelerde aşılama çalışmaları yürütmektedir. İlk aşıdan 1 yıl sonra hayvanlar rapel (tekrar) dozla yeniden aşılanmaktadır.
◾ Dünya'da meydana gelen iklim değişiklikleri, mavi dil hastalığının da içinde bulunduğu bir grup hastalığın yayılma özelliklerini etkilemiştir.
◾ Önceden Afrika bölgesinde daha yaygın görülmekte olan bu hastalık günümüzde Türkiye dahil olmak üzere Avrupa, Asya, Amerika ve Avustralya'da yer alan pek çok ülkede görülmektedir.
◾ Ülkemizde yapılan moleküler çalışmalar gerek damızlık hayvalarda gerek de yabani hayvanlarda BTV varlığının hiç de azımsanmayacak düzeyde olduğunu göstermiştir. Virüs varlığında bölgeler arasında belirli değişiklikler olmakla birlikte tüm coğrafi bölgelerde BTV varlığına rastlanmıştır.