Yürüyüş yapmanın faydaları
Bir spor aktivitesi olan yürüyüş, kişinin ruh ve beden sağlığı için oldukça önemlidir. Herhangi bir ekipman gerekmeksizin hareket etmenin en kolay yoludur. 1991'den bu yana her yıl ekim ayının ilk hafta sonu, Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanır. Amaç, fiziksel açıdan aktif olmanın ve küresel hareketsizlik krizine karşı bir farkındalık oluşturmaktır. Peki, yürüyüş yapmak neden önemlidir?
Giriş Tarihi: 07.10.2023
10:01
DOĞRU YÜRÜYÜŞ NASIL YAPILIR?
🔸 Yürüyüşe başlarken ilk 5-10 dakika yavaş adımlar atmak gerekir. Bu kasların gevşemesini sağlar. Yürüyüş esnasında topuklardan ayak parmaklarına doğru adım atılmalıdır. Ayrıca ayakkabı seçimine de dikkat etmek gerekir. Yürürken yeterli destek sağlayan, esnek tabanlı, rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.
🔸 Hava durumuna uygun, rahat ve temiz kıyafetler giyilmelidir. Yürürken vücut rahat, omurga dik, kollar adımlar ile koordineli ve serbest olmalıdır. Kolları hareket ettirmek, yağ yakımını artırır. Bu esnada vücuttaki sıvı kaybını önlemek için kişi, yanında su bulundurmalıdır.
DOĞA SPORU OLARAK YÜRÜYÜŞ
🔸 Yürüyüş, parkta, bahçede veya koşu bandında yapılabilen bir aktivite olduğu gibi özellikle doğada gerçekleştirilen bir spor şeklinde de karşımıza çıkar. Doğanın farklı yerlerinde, zorluk derecelerine ve sürelerine göre yapılan çeşitli yürüyüşler vardır.
🔸 Yeşil ile temiz havanın bir arada olduğu doğa yürüyüşü, hiking yani günübirlik ve uzun yürüyüş anlamındaki trekking şeklinde iki türde yapılır. Bunlar, birbirlerinden yürüyüşün gerçekleştirildiği süre, zorluk derecesi ve gerektirdiği malzemeler ile ayrışır.
İstanbul'un akciğeri: Belgrad Ormanı
GÜNÜBİRLİK DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
🔸 Aynı gün içerisinde tamamlanan ve belirli güzergahların takip edildiği doğa yürüyüşlerine, günübirlik doğa yürüyüşü denir. Yürüyüşün başlangıç ve bitiş noktası farklı olabileceği gibi bu iki noktalar aynı da olabilir.
🔸 Günübirlik doğa yürüyüşleri, fiziksel olarak hazır ve rota bilgisine sahip kişiler tarafından, orman, vadi, patika veya parkur gibi alanlarda yapılır.
UZUN DOĞA YÜRÜYÜŞÜ
🔸 Belirli bir patikası olan veya olmayan alanlarda, iki gün veya daha fazla süren yürüyüşlere, uzun doğa yürüyüşü denir. Günübirlik doğa yürüyüşünün aksine, el değmemiş doğal güzelliklerin arasında, yüksek irtifa veya dağlık bölgelerde gerçekleştirilir. Öyle ki gidilen yol yüzlerce kilometreyi bulabilir.
🔸 Genellikle bir noktadan başlayan uzun doğa yürüyüşü, farklı bir yerde sona erer. Süresinin uzun olması nedeniyle kampta veya yol üzerindeki pansiyonlarda konaklamayı gerektirir.
🔸 Uzun doğa yürüyüşü, donanım ve beceri sahibi olmayı gerektirir. Bu aktiviteyi gerçekleştirecek kişinin motivasyon, organize olma, temel kampçılık, coğrafya ve tırmanış bilgilerine sahip olması beklenir. Deneyimli kişiler tarafından tek başına gerçekleştirilebileceği gibi gerekli fiziksel kondisyonu ve donanımı sağlayan herkes tarafından bir rehber veya grup eşliğinde de yapılabilir.
Geçmişten günümüze Türk okçuluğu
DOĞA YÜRÜYÜŞÜNÜN FAYDALARI
🔸 Doğada yürüyüş yapmak, insanın ruhunu dinlendiren, gürültülü şehir hayatından arındıran bir etkinliktir. İnsanın stresten uzak kalmasını sağlar, kalp, damar ve beyin hastalıkları riskini azaltır, kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı korur, solunum kapasitesini artırır.
🔸 Ağaç ve toprak kokusunu hissederek spor yapan kişi, daha mutlu hisseder ve zihin sağlığını kuvvetlendirir. Kilo vermeye de yardımcı olan doğa yürüyüşünü bir saat yapan kişi yaklaşık 500 kalori yakar.